This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση;
Occupational therapy treatment session on screening development of kids. Concept for pediatric clinic, pediatrician and learning in children. Vector illustration isolated on white background.

Από την Εργοθεραπεύτρια, Κιλτσίκη Κωνσταντίνα

Ως αισθητηριακή ολοκλήρωση ορίζεται η επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Οι βάσεις για την θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης τέθηκαν από την A. Jean Ayres, Εργοθεραπεύτρια και Νευροεπιστήμονα, τη δεκαετία του 1970. Μέσω της  αισθητηριακής ολοκλήρωσης το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα το οποίο  αποτελεί θεμέλιο για την μάθηση,την αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον και τη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη,ωριμάζει Είναι μια νευροβιολογική διαδικασία επεξεργασίας των ερεθισμάτων  μέσω των αισθήσεων, τόσο από το σώμα όσο και από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και λειτουργούμε. 


Ποια είναι τα αισθητηριακά συστήματα;


Οπτικό σύστημα – η όραση

Ακουστικό σύστημα – η ακοή

Γευστικό σύστημα – η γεύση

Οσφρητικό σύστημα – η όσφρηση

Απτικό σύστημα – η αφή

Ιδιοδεκτικό σύστημα – αφορά τους μύες, τις αρθρώσεις και τους τένοντες που παρέχουν στο άτομο την ασυνείδητη αντίληψη της θέσης του σώματος στο χώρο.

Αιθουσαίο σύστημα – αίσθηση της θέσης του σώματος μας στο χώρο.


Τι συμβαίνει όταν το παιδί έχει αισθητηριακά ζητήματα ;


Τα αισθητηριακά ολοκληρωμένα παιδιά είναι άνετα, ήρεμα και επεξεργάζονται με ευκολία το περιβάλλον. Αναδεικνύεται η νοημοσύνη τους και η ψυχική τους υγεία. Το παιδί μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλα παιδιά στην ηλικία του, όταν βιώνει περιορισμούς:

στην κίνηση

στο ντύσιμο

στον ύπνο

στις τροφές

στην όραση

στην ακοή

στη γνωστική ικανότητα

σε υπόλοιπες δραστηριότητες καθημερινής ζωής

επειδή έχει ελλείμματα στη συλλογή και την επεξεργασία των ερεθισμάτων, που λαμβάνει μέσω των αισθητηριακών συστημάτων του.